Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kitap sevdalıları süleymaniye mahallesinde buluştu

 
 

Kitap sevdalıları Süleymaniye’de buluştu

Gümüşhane’de sosyal medya aracılığıyla organize olan Gümüşhane Kitap Kulübü, 11.etkinliğini şehrin eski yerleşim yeri olan ve Türk, Rum ve Ermenilerin yüzyıllarca bir arada yaşadığı hoşgörü yerleşimi tarihi Süleymaniye Mahallesinde gerçekleştirdi.

Gümüşhane’de sosyal medya aracılığıyla organize olan Gümüşhane Kitap Kulübü, 11.etkinliğini şehrin eski yerleşim yeri olan ve Türk, Rum ve Ermenilerin yüzyıllarca bir arada yaşadığı hoşgörü yerleşimi tarihi Süleymaniye Mahallesinde gerçekleştirdi.

Kent merkezine 3 kilometre mesafedeki Süleymaniye Mahallesine, Gümüşhane Belediyesinin tahsis ettiği minibüsle ulaşan ve aralarında çocukların da olduğu 11 kitap sevdalısı ilk olarak mahallede yeni belirlenen yürüyüş rotasını rehber eşliğinde gezdi.

Yüzyıllardır ayakta duran tarihi binaların yanından ve genellikle eski taş yollardan belirlenen rota üzerinde doğa yürüyüşü yapan ve bölgenin tarihi ve turistik değerleri hakkında bilgi alan kitap sevdalıları daha sonra İl Özel İdaresi tarafından restore ettirilen ve tüm enerji ihtiyacı güneş enerjisiyle karşılanan Gümüşhane Çevre Enerji ve Maden Araştırmaları Derneği (ÇEMAD) tarafından kullanılan tarihi ilkokul binasında sunum gerçekleştirdi.

OĞUZ ATAY’IN ESERLERİ OKUNDU

Kulüp üyelerinin 3’er haftalık süreler halinde yazar seçip kitabını okuyarak ve bir üyenin de kitap ve yazar hakkında sunum yaptığı etkinlikte Gözdenur Coşkun, roman, oyun ve öykü yazarı Oğuz Atay’ın hayatı, eserleri ve yazım tercihlerini aktardı.

Daha sonra tarihi Süleymaniye Camii avlusunda 30 dakikalık kitap okuma etkinliği gerçekleştiren kulüp üyeleri, 3 hafta sonra yeniden buluşacakları yeri belirledikten sonra şehre geri döndü.

Kulübün kurucularından ve bu haftaki etkinliğin mimarı matematik öğretmeni Selami Öktem, bugüne kadar yaklaşık 10 civarında etkinlik yaparak Elif Şafak, Orhan Pamuk, Sabahattin Ali, İskender Pala gibi birçok yazarı tanıma ve kitaplarını okuma fırsatı bulduklarını söyledi.

Kulüp olarak 11.etkinliklerini son dönemde kamuoyunda sıkça konuşulan ve şehrin turizminin kilit noktalarından olan tarihi Süleymaniye Mahallesinde yapmayı kararlaştırdıklarını ifade eden Öktem, kendilerine araç temin eden Belediye Başkanlığı ve dernek binasının kapılarını açan ÇEMAD yöneticilerine teşekkür etti.

Kitap ve okuma sevdalısı 7’den 70’e herkesin etkinliklere katılabileceklerini ifade eden Öktem, kulüp olarak birinci amaçlarının okuyan bir neslin yetişmesini sağlamak ve bu noktada okuyan gençler, okuyan anne babalar ve çocuklarla bir araya gelmek olduğunu söyledi.

“OKUYARAK KAZANILAN KAZANIMLARI OKUDUKLARIMIZI PAYLAŞARAK KATLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Okumanın her ne kadar yalnız yapılan bir eylem olsa da okuyarak kazanılan kazanımları okuduklarını paylaşarak katlamaya çalıştıklarını belirten Öktem, “Bir araya gelip okuyacağımız yazarı belirliyoruz ve sonraki üç hafta boyunca o yazara ait kitaplardan isteyen istediğini okuyor. O yazarı seçen arkadaşımızda bize o yazarın hayatı, eserleri, fikir ve yazım tercihleri hakkında bilgi veriyor. Zaman zaman da birlikte okuyarak insanların dikkatini çekmeye çalışıyoruz” dedi.

“HEM GEZİYORUZ HEM BİLGİNİN PEŞİNDEN KOŞUYORUZ”

“Çok okuyan mı bilir yoksa çok gezen mi?” sorusunun içinde kaybolmak istemedikleri için gezerken de okunabileceğini ispatlamaya çalıştıklarını ve bilginin peşinde koştuklarını dile getiren Öktem, şöyle konuştu: “Bu amaçla ilk gezimizi Gümüşhanemizin turizm noktası olan Süleymaniye Mahallesine gerçekleştirdik. Gezdiğimiz sırada aramızdaki arkadaşlarımızdan Gümüşhane' de doğup büyüyenlerin bile Süleymaniye Mahallesini yeterince tanımadığını gördük. Ancak artık Süleymaniye Mahallesi bizim için, şehrimizi ziyarete gelecek tüm tanıdıklarımızı gezdireceğimiz bir yer. İnsan kendi memleketini önce kendisi tanımalı ki başkalarına da tanıtabilsin. Geçtiğimiz günlerde Valiliğimiz, beğendiğimiz bir reklam filmi hazırlamıştı. Oradaki yerlerin de birçoğunda gidip gezecek ve kitap okuyacağız. Zaman zaman da mahalle aralarında kitap okuma ve piknik yapma gibi etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Böylece mahallelerde yaşayan büyüklerimiz, küçüklerimiz tüm hemşerilerimizle tanışacak ve onların da dikkatini çekmeye çalışacağız. Etkinliklerimiz durmaksızın devam edecek.”
 

Kaynak Gümüşhane. gen.tr